Speciální korkové zátky

Pan vinař Fekete používá u svých vín speciální, patentované zátky. Tento korek je vyroben technologií DIAM, která využívá čištění pomocí vodní páry a proplach plynem CO2  za speciální teploty a tlaku. Korek je tak zcela zproštěn obsahu TCA.

(TCA – trichloranisol – je hlavní příčinou vzniku vady vína – tzv. „korku“ . TCA vzniká, když jsou některé houby ošetřeny chlorovanými fenolovými sloučeninami při zpracování korkového dřeva. TCA je do vína převedeno korkem.  Vadu vína může způsobit už velmi malé množství této sloučeniny, řádově v nanogramech.)

Korek DIAM tedy eliminuje riziko zkorkovatění vína. Také zajišťuje homogenitu mezi jednotlivými lahvemi . Zátky se vyrábí v různých úrovních propustnosti a dle plánované délky zrání a archivace vína. Na fotce je zátka DIAM 5, kterou lze bez problémů použít na vína s dobou skladování i na 10 let (výrobce garantuje minimum 5 let.) U nejvyšší třídy zátek výrobce garantuje 30 let skladování; takový špunt stojí asi 1 €.

Na fotce je vidět, jak víno proniká do korku ve vrstvě jen asi  půl milimetru.

Tahle zátka je z tohoto skvělého vína: https://hungarianwine.cz/produkty/cabernet-sauvignon-selection/

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů